Curățirile sunt o etapă importantă în procesul de restaurare a unei piese fie ea pe suport de piatră, ceramică, ipsos, metal, pictura sau lemn. Ea ne ajută sa vedem mai bine ce se afla sub straturile succesive ale intervențiilor anterioare și murdăriei. Astfel putem vedea urme ale cioplirii, chituirilor neadecvate, integrările volumetrice anterioare, repictărilor etc. De asemenea ne ajuta sa redam frumusețea cat de apropiata de original a obiectului/piesei. Prin curățiri înlăturăm și atacurile biologice de pe suprafața suport care neacționând la timp pot produce degradări iremediabile. Astfel se poate interveni asupra problemelor prezente fără a modifica sau a distruge integritatea obiectului( amprenta artistului/meșterului care a creat piesa). De specificat este că și anumite tratamente intră în procesul de curățire cum ar fi tratamente de biocidare sau desalinizare, acestea având un impact asupra aspectului.
Când vorbim de curățiri vorbim de 3 mari clase/ categorii principale:
- Curățiri mecanice,
- Curățiri chimice,
- Curățiri fizico-mecanice
Curățirile mecanice sunt acele curățiri care se fac cu unelte de la cele mai mari la cele mai mici, de la cele mai fine la cele mai abrazive și dure, pentru îndepărtarea murdăriei aderente, chituirile neadecvate și grosolane, integrările volumetrice inadaptate, cruste biologice, etc. Mai pe scurt îndepărtarea murdăriei de mărimi mai mari sau murdăriei care se poate face pe uscat cu unelte, dispozitive, mașinării și ustensile speciale.
Sablarea / Micro-sablare
Sablarea este o metodă de curățire mecanică invazivă, prin care se folosește forța aerului comprimat pentru a arunca cu viteze foarte mari materiale abrazive de diferite granulații, apă și chiar gheață carbonică. Aceasta metodă este una rapidă dar precum specificam mai sus una invazivă deoarece se poate îndepărta în urma procesului de curățire și material original. Este o metodă dură și periculoasa de curățire de aceea trebuie efectuată de specialiști, folosind echipamente de protecție.
Sablarea poate fi de mai multe feluri:
sablare uscata – in care se folosesc materiale abrazive sub forma de granule- ,
sablare umedă – în care se folosește apa ca și material de contact-,
sablarea combinată – în care se folosește atât apa cât și materialele abrazive împreuna pentru o eficiență mai mare dar si o metodă mai dură de curățire -.
Aparate electrice sau pneumatice
Folosirea de aparate electrice sau pneumatice de tip freze, micro-freze, vibro-dăltițe, sunt de mare ajutor în îndepărtarea diverselor straturi străine de pe suprafețele obiectelor de artă.
Unelte și ustensile
Folosirea uneltelor și a ustensile este necesara în curățirile mecanice fie că se face în combinație cu alte metode sau nu. Aceasta metoda ne ajută să îndepărtăm manual în detaliu, murdăria aderentă de pe suprafața suport. Câteva exemple de astfel de unelte și ustensile folosite sunt dălți de diferite mărimi , ciocane, spatule, bisturie, perii de dimensiuni și durități diferite, ustensile de stomatologie etc.
Cea de a doua categorie de curățire este curățirea chimică sau umedă. Aceste curățări pot fi efectuate așa cum se și numesc în mediul umed și sunt folosite pentru îndepărtarea straturilor de murdărie superficiala sau ușor ancrasată dar și a straturilor de atac biologic. Exemple de curățiri umede sunt curățiri cu apă distilata, aburi, amestec de soluții și solvenți. În anumite cazuri acestea sunt combinate cu tratamente specifice fiecărui tip de degradare pentru îndepărtarea uniformă a straturilor nedorite de pe componentele de piatră, ceramica, ipsos.
Curățiri cu apa distilată
Curățirea cu apa distilata se efectuează cu ajutorul unei perii sau cu ajutor unui bețigaș cu vată ( in funcție de situație sau de material) înmuiat în apă distilată. Se utilizează apa distilată deoarece ea este lipsită de impurități și minerale. Apa în compoziția sa originală afectează suportul obiectelor prin dereglarea echilibrului chimic din compoziția suport .
Curățiri cu aburi
Este o metodă eficientă de a scăpa de straturile de murdărie de pe suprafața pietrei și ceramicii glazurate, ceramicii arse, ipsos, etc. Deșii metoda include apa, în acest caz apa este folosita la temperaturi foarte înalte și în cantități reduse fără a crea un dezechilibru prea mare asupra nivelului de umiditate
Curățirea cu amestecul de soluții și solvenți
În funcție de tipul de murdărie/depunere biologică( mucegaiuri, licheni, mușchi ) se aplică diferite combinații de soluții sau substanțe pentru îndepărtarea optimă a straturilor de depuneri.
A treia metodă sunt curățirile fizico-mecanice de tip laser sunt o metodă de curățire ce folosește o tehnologie nouă, de asemenea este o metodă non-distructivă iar curățirea se produce uniform. De ce non-distructivă ? Din cauză că absolut nimic nu interacționează cu suprafața suport, razele de infraroșu acționează și distrug doar stratul superior al suportului, în cazul de față straturile de depuneri. De asemenea se poate selecta nivelul de energie a undei de infraroșu astfel încât acesta să poată să acționeze la nivelul dorit. Curățirile cu laser se pot folosi de la cele mai delicate pana la cele mai dure suprafețe suport. Și în caz, echipamentul de protecție este absolut obligatoriu.
Bibliografie:
Cesare Brandi, – Teoria restaurării, Ed. Meridiane, București, 1996
Iulian Oltean – Piatra în patrimoniul românesc Degradări specifice și Tratamente adecvate, Ed.ACS, București, 2015
Johannes Karl Fink – Chemicals and methods for Conservationand Restoration, Ed. Scrivener Publishing, Abingdon, 2017
Hanna M. Szczepanowska – Conservation of Cultural Heritage, Ed. Routledge, 2013
- Fotakis, D. Anglos, V. Zafiropulos, S. Georgiou, V. Tornari – Lasers in the Preservation of Cultural Heritage Principles and Applications- Ed. Taylor & Francis Group, Londra, 2006
D.M. Kane – Laser Cleaning II- Ed. World Scientific Publishing, Singapore, 2006