În România sunt zece restauratori specializați care lucrează cu operele de piatră din patrimoniul imobil, iar unul din aceștia, considerat printre cei mai buni, este Mihai Iancovescu de la Muzeul National Brukenthal, care încearcă să transmită și tinerilor ucenici experiența și priceperea sa, însă consideră că meseria sa este pe cale să se piardă.

„La nivel de țară sunt în jur de zece specialiști pe piatră, pe patrimoniul imobil, pe patrimoniul mobil sunt mai mulți. (…) În general, munca de restaurator implică multă răbdare, multă muncă de cercetare, are și o parte științifică. (…) 70 % din ce facem din partea de restaurare piatră este chimie și avem multe operațiuni care țin de cercetare, de probe, de folosit comprese, mașinării de curățit. Munca de restaurator este extrem de aproape cu medicina, exact cum un doctor se ocupă de un om bolnav, exact așa și noi ne ocupăm de o piesă bolnavă”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Iancovescu.

Pentru Mihai totul a început la 15 ani, când era licean, într-o vacanță petrecută pe un șantier. „Am 40 de ani de viață și am început de la 15 ani, când am lucrat pe primul șantier, eram în Liceul de Artă și am mers ca ucenic (…) și mi-a plăcut foarte mult”, își amintește Mihai.

Unicul restaurator în piatră de la Muzeul National din Sibiu a ajuns să fie nu doar cunoscut în toată țara, ci și să coordoneze el șantiere de restaurare. Una din lucrările de restaurare la care a lucrat cel mai mult, doi ani, a fost la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

„Am fost coordonator de lucrări și executant la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași, acolo s-a lucrat centimetru cu centimetru. Au fost doi ani, 2011-2012”, spune Mihai Iancovescu.

De mai mulți ani, Mihai are ucenici și ucenice pe care încearcă să-i învețe această meserie.

„Consider că este un cumul de factori, nu există unul singur ca să zic din cauza asta. O dată, la bază, nici liceele de artă nu mai sunt cum au fost odată (…). Totuși, trăim niște vremuri când vorbim despre o meserie pierdută, partea de pietrărie, sculptură în piatră. Am avut de-a lungul timpului mai mulți ucenici (…). Și cu studenții de la Colegiul de Arhitectură din Sibiu am avut partea practică a unui curs, au fost aici și am restaurat câteva piese și au învățat despre tehnici tradiționale, despre materiale, despre ce presupune munca aceasta. (…) Acum am în echipă patru fete care sunt pe schelă și lucrează”, arată Mihai Iancovescu.

Lui Mihai îi place să readucă la viață monumente uitate în ruină. Mai mult, prin munca sa atrage fonduri pentru autofinanțarea Muzeului Național Brukenthal.

„Îmi place totul, îmi place că pot să redau viață și mă refer și la monumente, (…) unele monumente au ajuns în ruină și efectiv am posibilitatea să readuc la viață un monument și vorbim de partea de componente artistice. (…) Este foarte mult de lucru și mă bucur că pot să ajut cumva, pot susține și atelierul de la Brukenthal și pot să fac și lucrări și avem posibilitatea de a face autofinanțări în cadrul muzeului. Sunt și beneficiari privați sau beneficiari instituții care apelează la noi”, a declarat Mihai Iancovescu.

Pandemia de COVID-19 nu l-a afectat pe Mihai, care mărturisește că în această perioadă „a avut de lucru mai mult ca niciodată”, în condițiile în care specialiștii sunt atât de puțini.
Pentru a avea mai mulți specialiști în domeniu în România, Mihai Iancovescu propune îmbunătățirea felului în care sunt atestați restauratorii în piatră la noi în țară.

„Sunt și membru în cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor și vreau să pun în discuție faptul că nu se fac atestări suficiente sau criteriile de atestare sunt unele aproape imposibile pentru mai mulți oameni. (…) Trebuie cumva un sprijin sau găsită o cale (…) Dacă specialiști nu sunt, atunci nici ucenici nu mai sunt. (…) Personal, eu am colaboratori, chiar și din cei care mi-au fost ucenici și care sunt capabili și pot să facă liniștiți lucrul acesta, dar nici nu vor să audă că trebuie să meargă să se specializeze, că trebuie să faci un ditamai dosarul”, atrage atenția Mihai Iancovescu.

Succesul lui Mihai se bazează pe muncă, talent, dragoste de oameni și pentru sculptura în piatră. Este omul care dă șanse multe altora și crede că în echipă se pot schimba lucrurile în bine în acest domeniu, despre care recunoaște că nici financiar nu este apreciat așa cum ar trebui.

„Este o muncă extrem de complexă. Îți trebuie în primul rând știință și pe urmă talent. (…) Trebuie să îți placă meseria. E posibil nici să nu faci avere, asta e ultimul lucru partea economică, financiară. (…) Trebuie să îți placă oamenii și trebuie să acorzi foarte multe șanse. Așa sunt eu și cred că trebuie să-i sprijin (pe alții n.r.) și până la urmă apar și rezultate”, concluzionează specialistul de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. AGERPRES / (A – autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Mihai Iancovescu / Arhiva personală

 

Sursa:

https://www.agerpres.ro/cultura/2020/10/25/meserii-uitate-mihai-iancovescu-de-la-muzeul-brukenthal-singurul-restaurator-in-piatra-din-sibiu–597109